Over ons

Ondanks berichtgeving in de media zijn we gewoon open

Donderdagavond 19 november, bericht aan vrijwilligers Filmhuis Oosterhout
Filmhuis wordt gedwongen haar deuren te sluiten.

Beste Vrijwilliger,

Helaas kregen we vanmiddag van wethouder Willemsen te horen dat de gemeente het filmhuis niet wil steunen.
Het bericht vanavond op de website van BN de Stem dat het filmhuis tijd krijgt om orde op zaken te stellen is pertinent onjuist. De gemeente heeft zich blijkbaar onvoldoende verdiept in de financiële situatie van het filmhuis en de aangeboden plannen van het huidige bestuur ter verbetering hiervan.

Sinds september hebben we hierover meerdere gesprekken met de gemeente gevoerd. We hadden op basis van deze gesprekken reden om aan te nemen dat de gemeente het filmhuis zou steunen. Helaas bleek dat eerder vandaag niet het geval. De voorwaarde waaraan de gemeente wel wil meewerken, komt nog niet in de buurt van een reële mogelijkheid om door te kunnen gaan.

Dit betekent helaas dat het bestuur moet concluderen dat het filmhuis haar deuren moet sluiten.

Wij overvallen jullie ongetwijfeld met deze mededeling en dat betreuren wij zeer.

Alleen de gemeenteraad van Oosterhout kan hier nog iets aan doen door het college te verzoeken serieus om te gaan met ons verzoek om beperkte steun. Om die reden sturen wij als bestuur deze brief ook aan de fractievoorzitters van de gemeenteraad en de redactie van BN de Stem. En natuurlijk zijn we bereid om onze plannen aan de gemeenteraad toe te lichten.

We snappen dat jullie vragen hebben, die hebben wij ook. Het bestuur zal zaterdag om 11 uur verdere uitleg geven en vragen beantwoorden.

Nogmaals, wij betreuren het ten zeerste dat een waardevolle, culturele voorziening als het filmhuis op deze wijze in discussie moet komen.


Het Bestuur
Berend, Freek, Paul, Hans en Bas

 

Geschiedenis
Eind van de jaren zeventig begint het Filmtheater onder de naam Filmhuis Slotjes met het vertonen van 16mm films in buurthuis De Slotjes. Geheel in de geest van die tijd ging de programmering in tegen die van de commerciële bioscopen. Avant-garde films die, ingeleid door oprichter Ad van de Donk, na afloop uitmondden in stevige, maar ook verrijkende discussies. Een formule die het publiek in Oosterhout en omstreken aansprak. De bezoekersaantallen groeiden gestaag.

In het jaar 2000 vestigt het filmhuis zich in Theater de Bussel en gaat verder als ‘Filmtheater De Bussel’. Het moment van de overgang naar 35mm films. Ook buiten deze locatie werden de betere films vertoond, in kerken of in de openlucht. In juni 2012 volgt de stap naar verdere professionalisering; de overgang van analoge naar digitale filmvertoning. Een overgang die een aanzienlijke kwaliteitsverbetering van beeld en geluid met zich meebracht en het Filmtheater toekomstbestendig maakte.

Filmhuis
Na veertien jaar Filmtheater daagt de tijdelijke sluiting van Theater de Bussel in het jaar 2014/2015 voor een ingrijpende verbouwing uit tot het vinden van een nieuwe locatie. Een proces dat aanzet tot een toekomstgerichte visie: een culturele onderneming gerund door vrijwilligers, die zonder subsidies kan bestaan. Het Filmtheater wordt weer Filmhuis en pakt de kansen die een zelfstandige vestiging biedt. Zo is er een galerie en de mogelijkheid tot het huren van de filmzaal.

In het filmhuis worden artistieke kwaliteitsfilms, bijzondere Europese en Amerikaanse producties, documentaires en films uit de wereldcinema vertoond. Daarnaast wil het Filmhuis ook educatieve en aan film gelieerde culturele programma’s en themavoorstellingen aanbieden.

Bestuur
Het bestuur bestaat momenteel uit vijf leden. Het bestuur heeft veel contact met de overige vrijwilligers en de bezoekers. De samenstelling is als volgt:

Berend Oost: voorzitter en externe contacten
Bas Stoop: penningmeester
Freek Brilleman:  techniek
Hans Redert: externe contacten
Paul van Mossevelde: interne organisatie
Secretaris: vacature

Vrijwilligers
Het Filmhuis is een organisatie waarvan de vrijwilligers het hart vormen. Ze voeren diverse taken uit verdeeld over verschillende groepen:

 • bar
 • kassa
 • programmering
 • techniek (projectie)
 • communicatie

Vrijwilliger worden
Iedereen die verantwoordelijkheid wil nemen kan als vrijwilliger aan de slag. Man of vrouw, jong of oud, werkend of niet (meer) werkend, ieder die zich voor het Filmhuis wil inzetten is van harte welkom.

Wat krijgt u als vrijwilliger voor uw inzet terug:

 • u werkt op basis van een vrijwilligersovereenkomst;
 • u bent als vrijwilliger verzekerd;
 • u werkt binnen een leuke culturele organisatie;
 • u levert een bijdrage aan het culturele leven van Oosterhout;
 • u kunt u persoonlijk ontwikkelen;
 • u kunt gratis naar de film.

Meld u via info@filmhuisoosterhout.nl aan voor nadere informatie of een kennismakingsgesprek.